Състоянието на пилота полк. Пейо Дончев, пострадал при в авиобаза Безмер,

...
Състоянието на пилота полк. Пейо Дончев, пострадал при в авиобаза Безмер,
Коментари Харесай

Пострадалият военен пилот е в стабилно състояние, остава за наблюдение във ВМА

Състоянието на водача полк. Пейо Дончев, потърпевш при в авиобаза  " Безмер ", е устойчиво , оповестиха от ВМА. Няма заплаха за живота му. Той остава за наблюдаване във ВМА.

Следствените дейности продължава т, сподели пред Нова телевизия военно-окръжният прокурор на Сливен Христо Тинев.

С водача през вчерашния ден е извършена сказка, като за момента не са му снети публично показания. " Билотът беше в такова положение, че неговите пояснения бяха леко несвързани, защото беше на системи и не можеше да бъде безусловно съответен по отношение на обстановката ", уточни Тинев. Днес потърпевшият водач ще бъде разпитан за всички условия към случилото се, в случай че лекарите разрешат.

Започнато в досъдебно произвеждане при изискванията на необходимост. " Първоначалните дейности са оглед на местопроизшествието, който беше нескончаем, поради комплицираната обстановка, в която е станал случаят, беше конфискувана нужната документи и се стартира и сега сътрудниците не престават работа по разкриването на обективната истина ", съобщи Христо Тинев. Към момента се правят спомагателен оглед на място и разпити на очевидци.

" Рано е да се каже каквато и да било версия, само че по принцип в такива случаи вероятните версии са техническа нередовност, неточност на водача или пораждане на някакво друго непредвидено събитие ", сподели военният прокурор. Предстои през днешния ден да бъде свалена черната кутия на самолета.
 Военният министър: Няма да се лети, до момента в който не се посочи повода за случая
Военният министър: Няма да се лети, до момента в който не се посочи повода за случая

Пострадалият водач в Безмер е превозен във ВМА и му се правят прегледи

" Вчера излезе една информация, не съм сигурен, че е тъкмо по този начин, само че разбрах, че това е първият полет на полк. Дончев за годината . Най-накрая някой би трябвало да каже, че царят е гол. В България има една такава система, при която доста хора, които не са в авиобазите да се занимават с съответна бойна активност, летят по 3-4 часа на година , с цел да получават така наречен летателни пари ", разяснява Димитър Ставрев, публицист от авиационно списание. По думите му полк. Дончев е добър водач и по тази причина му е позволено да извърши независим полет, само че 90% от останалите просто ги транспортират.

Авиационната техника у нас се поддържа както би трябвало съгласно Марин Петров, борден инженер на хеликоптер . " Няма остарели и нови, има поддържани и неподдържани самолети ", посочи той. Петров счита, че самолетите в авиобаза " Безмер " се поддържат добре.

Йордан Божилов , някогашен министър на защитата, разяснява пред Българска национална телевизия: " Трябва да се направи извод във връзка с няколко неща. Първо, машините са релативно остарели. Второ, би трябвало да се направи разбор на това до каква степен водачи, които не носят бойно дежурство, следва да летят . Третото и доста значимо нещо е за модернизацията на Военновъздушни сили, тъй като виждаме, че техниката, като се изключи че е морално остаряла и несъвместима с нашите съдружници, тя е и физически амортизирана. ".

Той съобщи, че самолетите Су-25 имат още запас, само че би трябвало да се мисли и за нова техника. По думите на Божилов сега е изключено тези самолети да се ремонтират още веднъж поради глобите против Русия и Беларус. " Не можем да превъоръжим армията и безусловно всички системи да ги сменяем с нови. Трябва да се направи план какви са опциите на бюджета на България и какви са опциите на военно-промишления комплекс да създава въоръжения ", сподели още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР